Home » Wat zijn Helium Data Credits? Dit zijn ze, doen ze & kosten ze

Wat zijn Helium Data Credits? Dit zijn ze, doen ze & kosten ze

Naast dat Helium Inc. HNT als valuta heeft uitgebracht, zijn zij ook de maker van Data Credits. Hoewel deze twee tokens niet hetzelfde zijn, is er wel degelijk een relatie tussen deze twee munten.

In dit artikel gaan we het hebben over deze Data Credits (DC). Wat is hun functie binnen het Helium Netwerk, wat zijn de specifieke eigenschappen en wat kosten ze.

Helium data credits kopen toepassingen

Wat zijn Helium Data Credits?

Helium Data Credits worden door eindgebruikers van het Helium Netwerk gebruikt om te betalen voor het verzenden van data binnen het netwerk. In tegenstelling tot HNT, zijn Data Credits niet verwisselbaar en gebonden aan de aankoper tot ze gebruikt worden.

De inkoop van Data Credits kan vergeleken worden met het kopen van beltegoed saldo. Een gebruiker betaalt alleen voor gebruik van het netwerk waardoor er saldo afgeschreven wordt. Net als bij beltegoed, is het saldo niet overdraagbaar.

Data Credits kunnen alleen gekocht worden door HNT om te zetten in DC. Iedere Helium token die op deze manier omgezet wordt in DC, wordt permanent verbrand (burned) en dus verwijderd uit de totale circulatie van HNT.

1 Data Credit kan gebruikt worden om 24 bytes aan data te verzenden, waarbij er naar boven afgerond wordt naar de eerstvolgende 24 bytes.

Wat kosten Helium Data Credits?

De prijs van 1 Data Credit is en zal altijd $0.00001 zijn. Hiermee kan 24 bytes aan data verzonden worden binnen het Helium Netwerk. Omgerekend naar gebruikelijke aantallen bij het verzenden van data, komt dit neer op de volgende prijzen per eenheid:

EenheidKosten
24 bytes$0.00001
1 kilobyte (Kb) (1000 bytes)$0.000416667
1 megabyte (Mb) (1000 Kb)$0.416667
1 gigabyte (Gb) (1000 Mb)$416.6667

Nu zal je waarschijnlijk, net als ik, initieel denken: hoe is $416 voor 1 gigabyte goedkoper dan een SIMkaart van €10,00 voor 10 gigabyte? Het antwoord zit hem in de functie van het netwerk. Het is namelijk niet bedoeld om gebruikt te worden om Netflix te streamen of onderweg naar huis Google Maps te gebruiken. Maar bij welke toepassingen is het dan wel goedkoper?

Waar worden Helium Data Credits voor gebruikt?

Helium Data Credits worden gebruikt door eigenaren van apparaten zoals sensoren en andere IoT (Internet of Things) apparaten die geen constante verbinding met het internet nodig hebben en maar kleine hoeveelheden data verzenden. Er zijn al een aantal bedrijven die gebruik maken van het Helium netwerk.

Helium & Lime

Nee dit is geen cocktail waar je stem hoger van wordt, maar een voorbeeld van een van de klanten van het Helium Netwerk.

Lime is een Amerikaans bedrijf, dat huurstepjes aanbiedt met hetzelfde concept als de Felyx huurscooters in Nederland. Via je telefoon ontgrendel je het vervoermiddel en na afloop zet je deze weer op slot en betaal je per minuut voor het gebruiken van de step.

Helium data credits kopen toepassingen

Deze stepjes hebben hebben een verbinding nodig met internet om aan- en uitgezet te kunnen worden en om gegevens door te sturen naar de servers zoals de batterijstatus. Echter zijn dit maar hele kleine hoeveelheden data, waar vervolgens wel een duur abonnement voor afgesloten moet worden met een telecom provider.

Door gebruik te maken van het Helium netwerk, waar de overheadkosten veel lager zijn, bespaart een bedrijf als Lime tientallen procenten op hun data rekening.

Bovendien is de hardware om deze stepjes aan te sluiten op een 5G netwerk vele malen duurder dan die benodigd zijn voor aansluiting op LoRaWAN.

Agrarische toepassingen

Een andere toepassing is te vinden in de landbouwsector. Een boerenbedrijf met meerdere hectare aan akkers of kassen, kan sensoren plaatsen om simpele, maar belangrijke gegevens te monitoren zoals de luchtvochtigheid, waterstand en temperatuur.

Momenteel wordt dit voornamelijk gedaan via Wi-Fi. Dit betekent echter wel dat zo’n ondernemer moet investeren in meerdere Wi-Fi hotspots of gateways om met alle sensoren te verbinden. Dit omdat de meeste Wi-Fi netwerken maar tientallen of enkele honderden meters bereik hebben.

Helium data credits kopen toepassingen

Door gebruik te maken van het Helium Netwerk, is één Helium Hotspot of gateway voldoende om meerdere kilometers te overbruggen naar de sensoren. De bandbreedte is laag, maar dat is prima aangezien de pakketten die verzonden worden maar enkele bytes of kilobytes zijn en met een interval verzonden worden.

Helium Data Credits kopen

Als je Helium Data Credits wilt kopen voor het verzenden van data op het Helium Netwerk, dan kan dat via Helium.com. DC kunnen alleen gekocht worden via HNT, maar om deze wat gecompliceerdere stap over te slaan, biedt het bedrijf de mogelijkheid aan te betalen via creditcard. Helium Inc. zal dan de conversie verzorgen.

Belangrijk om te weten is dat Data Credits géén cryptocurrency zijn. Je kan deze dan ook niet kopen op handelsplatformen. Ook zijn gekochte Data Credits niet overdraagbaar naar andere personen.

HNT & Data Credits

Meer Helium Nieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *