Tijd voor wat antwoorden op belangrijke vragen over Helium miners en HNT. Een van de meest gestelde omtrent Helium Hotspot miners is: Hoe werkt een Helium Miner? Wie al een kijkje heeft genomen op de Helium Coverage Map, heeft waarschijnlijk gezien dat bij het tabje ‘Activity‘ er een lijst met activiteiten zichtbaar is.
Witness, Mining Reward, Challenger, PoC Challenge…, termen die jou misschien niet zoveel zeggen, maar klaarblijkelijk wel tokens opleveren!
In dit artikel leggen we met voorbeelden uit wat de verschillende activiteiten (activity types) zijn die een hotspot miner uit kan voeren, hoeveel ze op kunnen leveren en in hoeverre jij er invloed op hebt.
Helium Hotspot Miner Rewards uitgelegd
Iedere Helium Hotspot miner die aan staat en verbonden is met het netwerk, kan een aantal verschillende type activiteiten verrichten, ofwel rollen vervullen. Dit zijn de officiële (Engelse) namen:
- PoC Challenger
- PoC Challengee (Transmitter)
- Witness
- Concensus Group
- Network Data Transfer
Om jouw miner deze rollen te laten vervullen, hoef je zelf niets te doen. Zodra de miner aangesloten is op het netwerk, verloopt dit allemaal vanzelf en kan hij al deze rollen op zich nemen. Beloningen voor het vervullen van de rollen worden uitbetaald per epoch (tijdsperk). Het is belangrijk voor het verhaal om eerst door te nemen wat een epoch is.
Wat is een Epoch in de Helium Blockchain?
De Helium blockchain is zo ingericht dat er per maand 5,000,000 HNT tokens gemined (gegenereerd) kunnen worden. Om tot dit aantal te komen is de volgende berekening gebruikt bij het ontwerpen van de blockchain:
- De duur van het minen van één (blockchain) block bedraagt 60 seconden
- De duur van één epoch is 30 blocks.
Eén epoch is dus 30 minuten. In één epoch kan ongeveer 3425 HNT gemined worden.
Formule: 38000 minuten per maand / 30 minuten per epoch = 1460 epochs per maand. 5,000,000 tokens per maand / 1460 epochs = ~3424,66 HNT die per epoch gemined kunnen worden.
Hoe worden de Helium miner beloningen verdeeld?
Per epoch worden de 3424,66 tokens die gemined worden verdeeld volgens het volgende beloningsschema:
Rol | Percentage |
---|---|
PoC Challenger | .95% |
PoC Challengees | 5.31% |
Witnesses | 21.24% |
Consensus Group | 6% |
Security Tokens | 34% |
Network Data Transfer | Up to 32.5% |
Total | 100% |
Zoals te zien is, gaat het grootste deel van de beloningen naar Security Tokens, Network Data Transfer en Witnesses.
de 34% Security Tokens beloning gaat naar het moederbedrijf Helium Inc. en andere investeerders in het netwerk. 66% van alle beloningen gaan naar de hotspot miners. Hieronder leggen we per rol uit wat ze precies inhouden.
Helium Hotspot Miner: Wat is activity type PoC challenger?
PoC staat voor het Proof of Coverage consensus mechanisme. Waar andere tokens werken met Proof of Work (zoals Bitcoin en Ethereum) of Proof of Stake (zoals Dash), is Helium de eerste blockchain die gebruik maakt van een PoC consensus mechanisme.
Een Proof of Coverage Challenge wordt iedere ~240 blocks geïnitieerd door iedere hotspot miner en is daarmeede Challenger (uitdager). Deze pikt een willekeurige andere online hotspot uit en ‘daagt’ deze uit. De gekozen hotspot krijgt hierdoor de rol ‘Challengee‘ (uitgedaagde). Aangezien de selectie willekeurig is en plaatsvindt via internet, kan het dus zijn dat de uitdager aan de andere kant van de wereld zit, zoals in de afbeelding hieronder.
Voorbeeld: Deze Nederlandse hotspot heeft een miner in Boston, Amerika uitgedaagd voor een Proof of Coverage en hiervoor 0.19 HNT ontvangen.
De hotspot die nu ‘uitgedaagd’ is door de Challenger, heeft nu de verantwoordelijk om te bewijzen dat deze nog staat waar hij geregistreerd staat en dat hij een goede dekking biedt aan het netwerk. Dat doet de Challengee door via een radiosignaal kleine pakketjes uit te zenden dat beaconing genoemd wordt. Deze pakketjes worden uitgezonden naar nabij gelegen hotspots, die vervolgens registreren dat ze bereikt zijn, hoe sterk het signaal van de uitzender is en de kwaliteit van de ontvangst.
De met radiogolven bereikte hotspot miners hebben de rol van Witnesses (getuigen).
Nadat de Challengee is waargenomen, stuurt hij een bevestiging met de data van de Witnesses naar de Challenger. Deze levert vervolgens het ‘bewijsje’ aan de Blockchain, worden de beloningen uitgekeerd aan alle deelnemers, en eindigt de PoC Challenge.
Helium Hotspot Miner: Wat is activity type PoC challengee?
De Proof of Coverage Challengee is de hotspot die uitgedaagd wordt door de Challenger om te bewijzen dat deze nog een goede dekking biedt aan het netwerk.
De Challengee stuurt een baken uit via radiogolven (Beaconing genoemd), en stuurt de bevestigingen van de bereikte hotspots (die witnesses genoemd worden) terug naar de Challenger.
In het voorbeeld hierboven is de betreffende Nederlandse hotspot uitgedaagd door een Challenger. Vervolgens heeft de Challengee een beacon uitgezonden en hebben 15 Witnesses bevestigd dat de miner nog dekking gerealiseerd en hebben ze de data zoals de kwaliteit van de verbinding doorgegeven.
In bovenstaand voorbeeld is hotspot Noisy Zinc Kitten gemarkeerd als ‘invalid’, omdat deze te dicht bij de Challengee staat en daardoor geen valide getuigen kan zijn.
Als beloning voor het slagen van de PoC test, heeft de hotspot 0,90 HNT ontvangen. Het aantal HNT dat ontvangen wordt is afhankelijk van het aantal Witnesses. Hoe meer Witnesses, hoe hoger de HNT beloning.
Helium Hotspot Miner: Wat is activity type Witness?
Een Helium Hotspot Miner is een witness (getuige) wanneer deze aan een Challengee (uitgedaagde) bevestigd dat hij het radiosignaal (beacon) van deze miner ontvangen heeft.
Een witness doet dit met als doel het vastleggen van data zoals signaalsterkte, ontvangsttijdstip en kwaliteit van het signaal. Daarnaast bevestigd hij dat de aanvrager nog op dezelfde locatie staat als eerst en een actieve verbinding met het netwerk heeft.
Een Witness verdient het meest wanneer er maximaal 3 andere witnesses zijn tijdens het ontvangen van een Beacon signaal van een Challengee. Bij meer dan 4 witnesses, wordt de beloning per witness steeds minder. Daartegenover staat dat een Challengee meer HNT ontvangt wanneer hij door meer witnesses getuigd wordt.
Helium Hotspot Miner: Wat is activity type Consensus Group?
In iedere nieuwe epoch (30 minuten waarin 30 blocks gemined worden) worden 16 hotspots wereldwijd uitgekozen om onderdeel uit te maken van de Consensus Group. Dit zijn de 16 miners die dat half uur ‘verantwoordelijk’ zijn voor het minen van nieuwe blocks voor de blockchain.
Aan de start van een nieuwe epoch, worden er niet 16 nieuwe hotspots uitgekozen, maar 4. 12 hotspots van de vorige epoch blijven zitten, en 4 willekeurige hotspots worden vervangen. Één hotspot kan maximaal 4 keer achter elkaar deelnemen aan de Consensus groep en zal dan worden vervangen. Pas nadat alle andere 15 groepsleden ook vervangen zijn, kan een hotspot opnieuw in aanmerking komen voor de consensusgroep.
Aan het einde van iedere epoch, wordt de beloning voor het minen eerlijk verdeeld onder de deelnemers.
De kans dat jouw hotspot uitgekozen wordt is klein, en met het toenemende aantal hotspots wereldwijd wordt deze kans ook steeds minimaler. Met 38.000 hotspots en een wisseling van 4 hotspots per epoch voor de consensus groep, is de kans dat jouw miner uitgekozen wordt ongeveer 0.01% per half uur.
Echter zijn de beloningen wel significant.
Volgens het beloningsschema krijgt de Consensus Group 6% van de totale HNT beloning per epoch. Met een totaal van 3424,66 HNT per epoch, is 6% 205,48 HNT. Deel dit door de 16 groepsleden en je komt uit op 12,84 HNT per miner, per epoch. Als je geluk hebt en 4 rondes blijft zitten, is dat 51,36 HNT in twee uur tijd! Dat is snel verdient.
Belangrijk om te weten is dat deze rol binnenkort weggenomen wordt bij Miners, en uitgevoerd gaat worden door Validators. Klik op de link om meer te lezen over wat validators zijn en wat dit betekent voor de opbrengst van de hotspot miners.
Helium Hotspot Miner: Wat is activity type Network Data Transfer
Network Data Transfer is de rol van het doorgeven van data van eindgebruikers van het Helium Netwerk. Een praktisch voorbeeld hiervan zijn de Lime huur stepjes die in Amerika rijden, vergelijkbaar met de Felyx scooters in Nederland. Zodra de step data verzend (zoals ver-/ontgrendeling en locatiebepaling) via jouw hotspot, ontvang jij daar HNT voor. Per pakket dat verzonden wordt, zal de beloning in HNT gelijk zijn aan de waarde van de Data Credit die betaald worden voor het verzenden van de data.
Een bedrijf zoals Lime, koopt dus data credits in, die ze vervolgens spenderen door gebruik te maken van het netwerk.
Tot 32,5% van de totale beloning tijdens een epoch kan gealloceerd worden aan hotspots die data packages ontvangen en deze doorsturen naar de blockchain. Wordt dit percentage tijdens een epoch niet opgemaakt, zal het resterende aantal HNT verdeeld worden onder miners die deelnemen aan PoC challenges in dat epoch.
In dit geval loont het dus om een hotspot op te zetten in een gebied waar veel gebruik gemaakt wordt van het netwerk door eindgebruikers.
Meer belangrijke Helium Miner informatie
- HNT van je miner verkopen en omzetten in euro’s doe je zo
- Zoveel stroom gebruikt een Helium Hotspot Miner
- Zoveel (internet) data verbruikt een Helium Hotspot Miner
- Zo bepaal je de beste locatie voor jouw miner
Disclaimer: Dit artikel is geschreven op basis van eigen onderzoek en interpretatie. Mochten er (vermoedelijke) onjuistheden in staan, laat gerust een reactie achter in de mail of op het forum.
MatchX M2 Pro Multi Miner
Verdien BTC, MXC, DHX (en binnenkort DOT) vanuit huis.
De revolutionaire M2 Pro miner is de meest populaire multi token miner in de wereld van crypto. Door het snel groeiende MXC IoT netwerk te helpen groeien door dekking te bieden, verdien je meerdere tokens met deze eenvoudig te installeren plug & play miners. En dat alles met het energieverbruik van een gloeilamp!
Spring vandaag nog in de multi token miner actie en begin met het delven van BTC, MXC, DHX en binnenkort ook andere munten.
Prijs: €2.583,- inclusief belastingen
Opbrengst: +-€10 / dag (klik op lees verder voor bronnen)
Rendement na: +-260 dagen (gebaseerd op huidige winstgevendheid)
Pingback: Helium & HNT statistieken update 18 mei - Helium Nederland Community
Pingback: Helium crypto nieuws & statistieken 20 mei - Helium Nederland Community
Pingback: Helium crypto nieuws & statistieken 24 mei - Helium Nederland Community
Pingback: Helium crypto nieuws & statistieken 31 mei - Helium Nederland Community
Pingback: Helium crypto nieuws & statistieken 2 juni - Helium Nederland Community
Pingback: Helium hotspot miners & HNT crypto nieuws - 3 juni - Helium Nederland Community
Pingback: Helium hotspot miners & HNT crypto nieuws – 8 juni - Helium Nederland Community
Pingback: Helium miner & HNT crypto nieuws + koersanalyse | 14 juni - Helium Nederland Community
Pingback: Wat is de Helium Coverage Map en hoe gebruik je deze? - Helium Miners Nederland
Pingback: Verdien HNT rente : Stake en wordt Helium Validator - Nog 7 dagen! - Helium Miners Nederland
Pingback: Analyse: Nog 30 dagen tot de Helium Halvering. Dit gebeurde er bij andere Cryptovaluta. Wat doet HNT? - Helium Miners Nederland