Home » Helium HNT 1000:1 redenominatie, wat is dat?

Helium HNT 1000:1 redenominatie, wat is dat?

HNT redenominatie Helium Nederland crypto bobcat miner 300 linxdot kopen

Onlangs is Helium Improvement Proposal (HIP) 39Redenomination‘ goedgekeurd door de Helium community. Via Heliumvote.com kon er gestemd worden door HNT bezitters op dit voorstel dat uit de gemeenschap van Helium enthousiastelingen is voortgekomen. Wat betekent dit ingrijpende voorstel voor HNT investeerders en Hotspot eigenaren? Dat leggen we uit.

Wat is de Helium HNT redenominatie?

Met dit redenominatie voorstel wordt het aantal ‘botten’ per hele HNT token verminderd van 100,000,000 naar 100,000. Dit zal betekenen dat de waarde van 1 token 1000x minder zal worden (bijvoorbeeld van $45,00 naar $0,045) terwijl het aantal HNT in omloop, dus ook die in je wallet, vermenigvuldigd zal worden met 1000 (bijvoorbeeld van 3 tokens naar 3000). Geen zorgen, eenmaal doorgevoerd wordt jouw HNT wallet dus niet direct meer of minder waard op het moment van de wijziging. Echter zijn er wel potentiele gunstige langtermijn effecten.

Ervaring leert dat redenominatie op lang termijn een positief effect kan hebben op de koers van tokens, omdat de lage prijs per eenheid deze toegankelijker maakt voor kleinere investeerders of beleggers die op zoek zijn naar een munt met een lage instapprijs per token. Beginnende investeerders kiezen in de praktijk vaker voor een cryptovaluta met een laag bedrag per stuk, dan bijvoorbeeld Bitcoin, waarvan de hoge prijs per token afschrikkend kan werken. De cryptovaluta Polkadot (DOT) voerde vorig jaar augustus een redenominatie door en binnen een week verdubbelde de marketcap. Staat dit te wachten voor HNT?

Redenominatie is geen nieuw concept. In de aandelenmarkt komt deze strategische zet ook weleens voor en sommige landen gebruiken dit om hyperinflatie tegen te gaan.

HIP 39: Redenominatie uitslag

In tegenstelling tot sommige stemmodellen, waarbij een meerderheid nodig is van >50%, was er bij deze stemming een ‘rough consensus‘ nodig van 66%. Uiteindelijk is het voorstel aangenomen met een meerderheid van 73,81%. Een ander interessant feitje is dat individuele stemmen niet gelijkwaardig waren. De stemkracht van een stemgerechtigde was afhankelijk van het aantal HNT dat een stemmer in zijn of haar HNT wallet had of op dat moment gestaked had.

Bron.

Gemengde gevoelens in de community

Niet iedereen is even enthousiast over de redenominatie. Een snelle zoekopdracht op Reddit laat een aantal discussies naar voren komen waarbij de auteurs het niet eens zijn met het voorstel. Zo zou HIP 39 over kunnen komen als een ‘snelle truc’ om de waarde van HNT te pumpen, terwijl een project met een goede fundering dit niet nodig zou moeten hebben, waardoor het imagoschade zou kunnen lijden.

Anderen zeggen dat de gebruikte voor-argumenten van dit voorstel een belediging zou zijn van de intelligentie van HNT bezitters. Zo wordt er gesteld dat mensen minder zeuren wanneer er meer HNT tokens verdient worden met minen, ook al is de waarde per stuk lager. Ook zou het ‘heel verwarrend’ zijn voor HNT investeerders wanneer er met fracties van hele tokens gerekend moet worden.

Het argument dat bij Reddit gebruikers het meest in het verkeerde keelgat schiet is echter deze zin uit het voorstel:

That being said, the measure will be seen by some as being a ‘gimmick’ to increase market cap. Thankfully, that perception is likely to be short-lived as most individuals have a short memory of splits or redenominations once the ‘new’ system is implemented.

Bron https://github.com/helium/HIP/blob/master/0039-hnt-redenomination.md#drawbacks

De perceptie dat redenominatie een truc is om de prijs te laten stijgen, wordt volgens de schrijver snel vergeten door de community na de doorvoering omdat ze last zouden hebben van een slecht kort termijngeheugen. Interessante woordkeuze.

Helium HNT redenominatie datum

De grote vraag is nu, wanneer wordt de HNT redenominatie doorgevoerd? De schrijver van het voorstel ‘@JMF’ geeft op discord aan dat er nog geen datum is vastgesteld, maar dat dit waarschijnlijk in het begin van 2022 zal zijn. Zodra er een datum bekend is, zullen wij dit uiteraard communiceren.

Bronnen & meer lezen:

Uitgebreide uitleg & voorstel op Github: https://github.com/helium/HIP/blob/master/0039-hnt-redenomination.md

Stemresultaat: https://heliumvote.com/14MnuexopPfDg3bmq8JdCm7LMDkUBoqhqanD9QzLrUURLZxFHBx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *