Wie wel eens op de Helium Coverage Map gekeken heeft naar een individuele Helium hotspot miner, is het vast opgevallen dat naast de synchronisatiestatus indicator een ander veld met een waarde staat. Bij de meeste hotspots in Nederland is dit getal 1,00 met een groen bolletje ervoor, maar soms is deze waarde lager met een geel, oranje of rood bolletje.
Dit veld geeft de Reward Scale aan van een helium hotspot miner en ja, red means bad.
Sta je met je muis op dit veld, verschijnt de volgende tekst:
A Hotspot’s own reward scale does not impact its earnings. Hotspots witnessing this Hotspot will see their rewards scaled up or down according to this Hotspot’s reward scale.
Het is voor hotspot eigenaren belangrijk om te weten wat deze waarde precies is, en hoe de bovenstaande informatie voor jou van toepassing is. In dit artikel bespreken we wat de reward scale betekent en wat je er aan kan doen om deze op 1,00 te houden.
Wat is de Helium hotspot miner reward scale?
De helium hotspot miner reward scale waarde geeft op een schaal van 0 – 1 aan hoe groot de beloning is die andere hotspots ontvangen voor het vervullen van de rol van getuige bij een Proof of Coverage (PoC) challenge. Het heeft dus geen direct nadelig effect voor jouw miner.
Bij een waarde van 1.0 zal de beloning voor hotspots die jouw miner getuigen 100% zijn van het maximaal te verdienen HNT. Is de reward scale van de miner 0.67 dan zal het maar 66,7% van het maximum aantal te verdienen tokens opleveren aan anderen.
Hoe wordt de Helium reward scale bepaald?
Wat opvalt is dat hotspots met een lagere reward scale zich in gebieden bevinden waar veel miners staan. Dat komt omdat de dichtheid van miners binnen een gebied, de bepalende factor is bij het vaststellen van de reward scale.
Het doel van het Helium netwerk is om een wereldwijd netwerk op te zetten via radiogolven. Aangezien het bereik van de miners beperkt is, zal er dus alleen een wereldwijde dekking kunnen zijn als de hotspots goed verdeeld over de wereld staan.
Om clustervorming tegen te gaan en het opzetten van hotspots in lege gebieden te stimuleren, is de reward scale in het leven geroepen.
Wanneer er meer dan 1 Helium hotspot miner binnen een straal van ~300-350 meter van een ander staat, zal dit voor beiden de reward scale negatief beïnvloeden.
Als voorbeeld staan in Amsterdam twee miners binnen 20 meter van elkaar. Dit is zo dichtbij dat de reward scale voor beiden op 0.50 staat. Andere hotspots die meedoen aan een PoC challenge voor deze hotspot, zullen dus maar 50% van de beloning ontvangen die ze zouden krijgen voor een hotspot met een reward scale van 1.0.
Als je denkt dat 0.50 rot is, kijk dan maar eens naar deze hotspot in het centrum van New York:
Amerika is het land waar Helium Inc. vandaan komt en in veel grote steden staan duizenden miners dicht bij elkaar. Hierdoor is de reward scale van sommigen slechts 0,03 en zullen ze daarom maar weinig HNT opleveren voor andere hotspots die een PoC bijwonen.
Tegelijkertijd betekent dat, dat als jouw hotspot een miner getuigt met een reward scale van 0,03, dit jou maar weinig HNT op zal leveren.
Wat is de functie van de Helium miner reward scale?
Het invoeren van de reward scale komt voort uit Helium Improvement Proposal (HIP) 17. Dit voorstel, dat uit de Helium community voortkomt, is bedacht om hotspot eigenaren te belonen voor het plaatsen van een hotspot in een gebied met relatief weinig hotspots. Zo levert een nieuwe hotspot meer dekking op voor het netwerk en andere miners die hiermee verbinden ontvangen de maximale beloning.
Naast dat de reward scale van jouw miner lager zal zijn als je deze in een druk gebied plaatst, zal je ook de reward scale van andere miners verlagen, wat er indirect weer voor zorgt dat jouw miner ook minder oplevert bij een PoC challenge.
Lees in dit artikel meer over wat een PoC challenge is en hoe een miner HNT oplevert met verschillende rollen zoals getuige, uitdager en uitgedaagde.
Lees hier de volledige documentatie van HIP 17 op Github.com (Engels).
Hoe verhoog je de reward scale van een Helium miner?
Zoals eerder aangegeven, is de reward scale van jouw miner niet direct van invloed voor de opbrengsten van jouw hotspot. Echter wordt het wel interessant als je twee of meer miners gaat plaatsen. Ze kunnen namelijk elkaars getuigen worden als ze op minimaal 350 meter afstand van elkaar staan en dan wil je wel dat de reward scale van beiden 1.0 is. Kies dan ook voor beiden een locatie waarbij er wel genoeg miners in de buurt zijn om mee te verbinden, maar niet zo dichtbij dat het de reward scale verlaagt.
Je kan via een platform zoals hotspotRF precies uitrekenen welke andere miners er binnen jouw bereik vallen en of er al hotspots in ‘jouw’ gewenste zone staan. Ook kan je via deze tool meerdere locaties uitproberen om te zien welke locatie het meeste rendement oplevert en wat de verwachte reward scale voor jouw hotspot zal zijn.
De manier om de reward scale op 1.0 te houden is ervoor te zorgen dat je miner op een locatie staat waar er geen andere miners binnen ~350 meter van jouw hotspot staan.
Pingback: Helium crypto nieuws & statistieken 31 mei - Helium Nederland Community
Hallo,
In Groningen hebben Shallow Sandstone Elephant en Passive Mocha Manatee een reward scale van 0.5 terwijl de onderlinge afstand 525m is. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?
Hallo Roland, bedankt voor je reactie.
Dat is een hele goede vraag, ik heb het nagemeten en kom ook uit op die afstand. Mogelijk stond(en) deze hotspot(s) eerst op een andere locatie en is de reward scale nog niet geupdate. Ik ga verder onderzoek doen en zal het laten weten als ik een antwoord heb op deze vraag.
Pingback: Helium crypto nieuws & statistieken 2 juni - Helium Nederland Community
Pingback: Helium hotspot miners & HNT crypto nieuws - 3 juni - Helium Nederland Community
Pingback: Helium miner & HNT crypto nieuws + koersanalyse | 14 juni - Helium Nederland Community
Pingback: LongAP Helium miner kopen? Alles dat je moet weten - Helium Nederland Community