Home » Helium Light Hotspots & Data Only Hotspots? Transitie Helium Miners uitgelegd

Helium Light Hotspots & Data Only Hotspots? Transitie Helium Miners uitgelegd

light hotspot helium miner data only hotspot HNT

Een nieuwe interessante ontwikkeling in de wereld van Helium (HNT) minen via een Helium Hotspot Miner, is de introductie van Light Hotspots. Deze transitie/wijziging van de bestaande architectuur binnen het netwerk is momenteel een work-in-progress en heeft als doel het netwerk – en de hierop reeds aangesloten Miners – te ontlasten. Naast de implementatie van Light Hotspots, is er tegelijkertijd ook een nieuwe hotspot variant in het leven geroepen: de Data Only Hotspot.

Wat is een Helium Light Hotspot?

Een Light Hotspot is géén nieuwe variant miner, zoals deze nieuwe naam misschien wel doet vermoeden, maar het nieuwe label voor bestaande Helium Miners zoals de Bobcat Miner 300 of de Linxdot Miner na het afronden van de geplande transitie. Hierbij worden bepaalde taken en verantwoordelijkheden van de Miners weggenomen en ondergebracht bij Validators. De reden voor deze wijziging is de enorm snelle groei van het netwerk en de daarmee toenemende belasting van de Miners, waardoor bijvoorbeeld het synchroniseren met de blockchain soms dagenlang kan duren. Een welbekend probleem.

Eerder dit jaar is de eerste stap al gezet door het verplaatsen van de Consensus Group rol van de Miners naar Validators. De volgende stap is het verplaatsen van de verantwoordelijkheid voor het lokaal bewaren van de gehele blockchain van Miners wederom naar Validators. Hierdoor hoeven Miners niet meer eindeloos te synchroniseren en zal dit het vastlopen van Miners voorkomen.

Ook zullen Validators straks de Proof of Coverage challenges initiëren en na afloop vastleggen op de blockchain. In de afbeelding hieronder schetst Nik Hawks van gristleking.com ter verduidelijking hoe de nieuwe structuur er straks uit gaat zien:

Bron: https://gristleking.com/light-hotspots-explained/

Stap 1 en 4 zullen in de nieuwe situatie de verantwoordelijkheid zijn van Validators. Stap 2 en 3 worden uitgevoerd door Light Hotspots. Over potentieel verlies van inkomsten hoef je je geen zorgen te maken, slechts 1% van de HNT die per epoch te verdienen is, gaat naar PoC Challengers (stap 1).

Wat zijn Data Only Helium Hotspots?

De naam geeft het al een beetje weg, maar Data Only Hotspots zijn LoRaWan gateways (”miners”) die alleen maar data packages kunnen ontvangen en verzenden van IoT apparatuur. Dit soort Miners kunnen niet deelnemen aan Proof of Coverage challenges en hoeven ook geen kopie van de volledige blockchain op te slaan (en hoeven dus niet te synchroniseren). Hierdoor zijn de hardware vereisten minimaal en zullen deze dan ook een stuk goedkoper zijn dan reguliere Miners. Bovendien stelt dit Helium enthousiastelingen in staat om zelf een Data Only hotspot te bouwen, aangezien er geen goedkeuringslicentie nodig is om deze aan te sluiten aan het netwerk.

Bron: https://docs.helium.com/mine-hnt/data-only-hotspots

Bouw je zelf een Data Only Hotspot, zijn de kosten om deze aan te sluiten op het netwerk slechts $10,00 voor het toevoegen aan het netwerk, en $5,00 om de locatie vast te stellen.

Implementatie Light Hotspots

Momenteel zijn mijlpalen 1, 1.5 en 2 van de uitrol van deze transitie bereikt. Dit waren:

1) Het toelaten van zelfgemaakte (DIY) of gecertificeerde Data Only Hotspots (gateways) aan het netwerk voor het ontvangen en verzenden van data packets, zonder hierbij HNT te kunnen verdienen.
1.5) Het toevoegen van Data Only Hotspots aan de blockchain zodat hun locatie vastgelegd kan worden en ze zichtbaar zijn op de Helium Explorer.
2) Groen licht voor het verdienen van HNT voor Data Only Hotspots als beloning voor het verzenden van data van IoT apparatuur naar het netwerk.

De volgende stappen zijn:

3) Introductie van de Light Hotspots, waarbij de hardware eisen voor nieuwe modellen Miners lager zullen zijn dan op dit moment. Staat gepland voor Q1 2022.
4) Reeds aangesloten Miners worden allemaal omgezet naar ‘Light Hotspots’, waarbij hotspots niet meer de gehele blockchain lokaal hoeven op te slaan en de Proof of Coverage challenges initiatie gedaan zal worden door Validators. Staat gepland voor Q4 2021.

Bronnen & meer lezen:

https://docs.helium.com/mine-hnt/light-hotspots

https://gristleking.com/light-hotspots-explained/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *