Home » Helium Nederland Community

Helium Nederland Community

Please to create posts and topics.

Consequenties antenneopstellingen na update PoCv11

Goedemorgen allemaal,

In een eerdere post heb info geplaatst over PoCv11 met wat linkjes naar officiële Helium pagina’s. In dit topic wil ik toelichten wat voor consequenties PoCv11 heeft voor onze antenne opstellingen.

Nederland heeft regelgeving voor het maximaal vermogen per frequentieband waarmee gestraald mag worden. Zie: https://wetten.overheid.nl/BWBR0036378/2016-12-28

Helaas ligt de max bij ons vele malen lager dan bijvoorbeeld in de US.

Voor LoRa (Helium maakt gebruik van LoRa) geldt een max van 25 mW ERP

Nr. Frequentieband Vermogen Dutycycle
H2 865,000 – 868,600 MHz 25 mW e.r.p. < 1,0%
H3 868,700 – 869,200 MHz 25 mW e.r.p. < 1,0%

Na het uitrollen van de update gaat Helium automatisch het vermogen terugschroeven van de hostpot indien dit de max overschrijdt. Waar het op neer komt is dat het voor kan komen dat je straks meer hebt aan een 3dBi antenne dan aan een 5.8 of hoger.

Afbeelding in bijlage (afkomstig uit een Reddit post van r/Marcximus in de subreddit r/HeliumNetwork) illustreert op een versimpelde manier wat de update voor gevolg kan hebben voor het bereik van de antenne.

Ik ben nog bezig met narekenen of het allemaal klopt wat er gezegd wordt, dus de cijfers volgen nog. Wellicht zitten er nog andere mensen op dit forum die mee kunnen denken hierover. Het is namelijk nogal vaag allemaal. Zoals met elke opstelling zijn er een hoop factoren die van invloed zijn op de efficiëntie dus wat het effect voor iedereen zal zijn zal erg verschillen. We gaan het meemaken na 4 oktober.

 

Wordt vervolgd.

 

p.s. Locatie spoofing wordt straks ook gestraft met minder opbrengst omdat na de update voor het eerst gebruik gemaakt gaat worden van de verzwakking in signaalsterkte (door de lucht) om afstand tot elkaar te bepalen. Een niet kloppende verzwakking bij een gegeven afstand zal leiden tot een invalid witness. Het is daarom ook belangrijk om goed je antenne gegevens en hoogte in te stellen want dat wordt het uitgangspunt, dat i.c.m. met ingestelde locatie.

Geüploade bestanden:
  • PoCv11.png

hoi Barry,

 

Interessante materie,  heb je al meer rekengegevens en effecten van na 4 oktober.

 

gr Dan