Home » Analyse: Nog 30 dagen tot de Helium Halvering. Dit gebeurde er bij andere Cryptovaluta. Wat doet HNT?

Analyse: Nog 30 dagen tot de Helium Halvering. Dit gebeurde er bij andere Cryptovaluta. Wat doet HNT?

HNT halvering analyse

Helium Halving (Halvering) Countdown

Helium Halvering Countdown – 01-08-2021

Helium halvering datum bekend: 1 Augustus 2021

Op 1 augustus 2021 zal de eerste Helium Halvering plaatsvinden. Precies 2 jaar na de geboorte van het Genesis Block zal de hoeveelheid HNT dat maandelijks gemined kan worden, gehalveerd worden. Van 5.000.000 naar 2.500.000 HNT.

In dit artikel bespreken we, precies een maand voor de halvering, de mogelijke gevolgen voor de Helium HNT koers, gebaseerd op halveringen van andere cryptovaluta in het verleden. Zo hebben onder andere Bitcoin, Zcash, Litecoin en The Verge al (soms meerdere) halveringen gezien. Hoe verliep de laatste maand voor de halvering van die munten? We gaan het per valuta bekijken en proberen hier conclusies uit te trekken om een inschatting te kunnen maken voor wat HNT de komende 30 dagen gaat doen.

Wil je inhoudelijk meer weten over de geplande Halvering en wat dit voor jou als hotspot eigenaar betekent, lees dan ook dit artikel.

Analyse: de 30 dagen voor de Bitcoin 2016 halvering

In 2016 vond, 4 jaar na de eerste halvering, op 9 juli de tweede halvering van Bitcoin plaats. In de afbeelding hieronder zien we dat in de aanloop naar dat moment de prijs enorm geschommeld heeft. In de vierde week voor de halvering schoot de prijs omhoog met als toppunt een toename van bijna 36% in een week tijd. Vermoedelijk gedreven door speculatie dat de prijs op de dag van de halvering flink zou gaan stijgen, sloegen veel investeerders al anderhalve maand van te voren Bitcoins in, en zagen ze hun investering al snel flinke procenten stijgen.

Bitcoin halvering 2016 (klik om te vergroten)

De valkuil was echter, dat zo’n twee weken voor de halvering de prijs flink inzakte: een verschil van zo’n 30% vanaf de top. Uiteindelijk krabbelde de prijs terug omhoog en verliep de halveringsdag zelf zonder enorme koersverschillen. Twee weken later zakte de prijs uiteindelijk in, vermoedelijk omdat een uitbraak omhoog uitbleef.

De ongelukkigen die op de top kochten, hebben of met verlies verkocht, of een half jaar moeten wachten tot de koers opnieuw de top bereikte van ongeveer $670 dollar. In retrospect, was het beste moment om te kopen zo’n 6 weken voor de halvering, en te verkopen 3 weken voor de halvering.

Analyse: de maand voor de Bitcoin 2020 halvering

De meest recente halvering van Bitcoin was op 11 mei 2020. Een maand voor de geplande halvering, opende de koers op $6.775 op Coinbase. In de aanloop naar de halvering, steeg de koers gestaag met meer dan 45%, met een hoogtepunt van net boven de $10.000, 3 dagen vóór de halvering daadwerkelijk plaatsvond. In die laatste 3 dagen én op de dag zelf, zagen we een daling van bijna 20% alvorens deze in de daaropvolgende dagen stabiliseerde.

Bitcoin halvering 2020 (klik om te vergroten)

Ook in 2020, leek het beste moment om in te slaan de weken in de aanloop naar de halvering te zijn, met uitzondering van de laatste paar dagen voor de betreffende dag. In tegenstelling tot de halvering in 2016, hoefden top-kopers gelukkig maar kort te wachten tot de prijs opnieuw die top bereikte. Sterker nog, in de maanden die volgden brak Bitcoin uit naar nieuwe recordhoogtes, tot de top van afgelopen april rond de $64.000.

Analyse: de maand voor de Zcash 2020 halvering

Niet alleen Bitcoin, maar ook een aantal andere cryptovaluta ondervonden in het recente verleden een halvering van de mining beloningen. Zo ook Zcash (ZEC), waarvan de vorige halvering plaatsvond op 18 november 2020. Minder spannend dan Bitcoin, zag Zcash slechts een verschil van 3% in de 30 dagen aanloop, en dan ook nog eens omlaag.

zCash halvering 2020 (klik om te vergroten)

Geduldige investeerders werden echter wel beloond. Nog geen week na de halvering leefde de koers op en steeg deze naar $76,00, een verschil van 37% ten opzichte van een maand voor de halvering. Noem het geluk of gepland, maar kort na de halvering begon bull season 2020/2021 en steeg Zcash naar zo’n $309,00 per munt. Geen nieuw record (dat staat op $699,00 op 21 december 2017), maar wel een enorme procentuele stijging.

Als we puur kijken naar de maand voor de halvering, was hier het beste moment om te kopen wel zo’n 2 weken voor de halveringsdag.

Analyse: de maand voor de Verge 2021 halvering

Altcoin The Verge (XVG) had aan het begin van dit jaar een halvering op 25 januari 2021. In de 30 dagen voor de halvering tot aan het moment zelf, steeg de koers met ruim 79%, met een top halverwege de maand van 178% ten opzichte van 25 december.

The Verge halvering 2021 (klik om te vergroten)

De dag zelf daalde de koers met zo’n 6%, wat al snel goedgemaakt werd in de weken die daarop volgde. Wie op 25 december had ingeslagen, was goed op tijd voor altseason 2021, dat een kleine maand later begon.

Analyse: de maand voor de Litecoin 2019 halvering

Stijgen alle coins dan in waarde voor de halvering? Litecoin bewijst het tegendeel en laat zien dat een halvering geen garantie is voor een koersstijging. Op 5 augustus 2019 vond de Litecoin halvering plaats. Na een kleine stijging van 5%, zakte de koers in de aanloop naar de halveringsdag met een verschil van 22%, gemeten van 5 juli tot 5 augustus.

Litecoin halvering 2019 (klik om te vergroten)

Investeerders die ingezet hadden op een stijging van de koers door de halvering, kwamen bedrogen uit. Had je op 5 juli 2019 ingeslagen, dan had je rood gestaan tot tot kerst 2020, zo’n anderhalf jaar later.

Analyse: de maand voor de Helium HNT 2021 halvering

Vandaag is het precies 30 dagen voor de geplande Helium Halvering van 1 augustus 2021. Welke conclusies kunnen we trekken met bovenstaande kennis van het verleden?

Ik beschouw mijzelf niet als professionele belegger. Eerder een hobbyist die graag eigen analyses doet en hoopt er een leuk zakcentje aan over te houden. Ik volg bijvoorbeeld geen hype kanalen die stellen dat Bitcoin de 200.000 gaat aantikken binnen een maand en Elon Musk neem ik ook niet meer serieus na het debacle met Dogecoin. Voorspellingen die ik doe, zijn gebaseerd op trends die ik zelf zie en patronen uit het verleden die opnieuw lijken te voltrekken.

Dat gezegd te hebben, zijn er een aantal factoren die mijns inzien een rol gaan spelen.

De invloed van Bitcoin

Het is een feit dat de richting die de cryptomarkt op gaat, bijna altijd bepaald wordt door wat Bitcoin doet. Zo zagen we onlangs dat alle altcoins omlaag meegetrokken werden toen Bitcoin halverwege mei een duik maakte van $60.000 naar $30.000 (over halveringen gesproken). Zo nam BTC ook HNT mee, waardoor onze favoriete coin ruim 62% van zijn waarde in 16 dagen verloor.

Wat ik zelf wel ontzettend interessant vond om te zien, is dat na de crash, HNT loskoppelde van Bitcoin om vervolgens op eigen houtje een enorme prijsstijging te realiseren, tot aan een nieuwe all-time-high van zo’n $26,00(!) per token.

Kort na die opleving corrigeerde koers wel en koppelde deze zichzelf weer aan Bitcoin, maar het geeft wel aan dat HNT zelf ook op avontuur kan gaan, los van wat Bitcoin doet.

Als de komende weken Bitcoin stabiel blijft (ofwel niet opnieuw richting/onder de $30.000) zakt, verwacht ik dat we een hogere HNT koers gaan zien als vandaag (zo’n $12,70 per HNT). Bitcoin lijkt een bodem gevonden te hebben en is niet verder gecrasht dan $30.000, ondanks dat deze bodem al meerdere malen getest is.

De veerkrachtigheid van HNT

Niet alleen in het bovengenoemde voorbeeld zien we hoe HNT na neerwaartse prijsactie terug omhoog kan krabbelen, ook vandaag bewijst weer dat HNT een van de munten is waar kopers klaar staan om bij iedere dip in te slaan. Van de munten die ik volg, staat alleen HNT in het groen, terwijl de complete cryptomarket (”TOTAL”) zo’n 5% vandaag verloren heeft.

Deze veerkrachtigheid kan nog wel eens gunstig gaan blijken in de aanloop naar halvering. Mocht de markt langzaam inzakken de komende weken, hoeft dat dus niet per se te betekenen dat HNT mee zal gaan.

Toename van utiliteit

Een andere verklaring van de veerkrachtigheid van HNT, zou kunnen zijn dat deze munt op een unieke manier te minen is: via het Proof of Coverage mechanisme. Bovendien wordt de munt ook daadwerkelijk gebruikt bij het kopen van Data Credits, die nodig zijn voor eindgebruikers van het netwerk om te kunnen betalen voor het verzenden van data via het Helium Netwerk. De munt heeft dus een heuse ‘use case‘, in tegenstelling tot sommige andere munten waarbij de prijs 100% speculatie is. Steeds meer bedrijven gaan de samenwerking met Helium Inc. aan en sluiten hun apparatuur aan op het netwerk om te profiteren van de lage prijzen en de steeds meer toenemende dekking.

Technische indicatoren

Vanuit een Fibonacci-indicator perspectief, ziet de nabije toekomst er voor HNT goed uit. Na de recente bodem van 22 juni, is het na een aantal pogingen gelukt om boven de 0.236 Fib weerstandslijn uit te komen. Nu lijkt deze weerstandslijn juist steun te bieden voor verdere groei, aangezien de koers er al sinds de 29e boven is gebleven. Op het moment van schrijven is de koers opnieuw aan een stijging begonnen richting het volgende niveau dat rond de $14,50 ligt.

Een standaard Fibonacci retracement

Al ben ik geen enorm fan van trendlijnen, deze zien er wel interessant uit. De bodems van de afgelopen weken zijn steeds minder diep geworden en vandaag is de koers boven een aantal toppen-trendlijnen uitgekomen die onlangs de koers nog tegenhielden. Zou vandaag een nieuw begin inluiden voor een rally omhoog?

Meerdere onlangs doorbroken trendlijnen

Conclusie

Allereerst bedankt voor het lezen van deze post, waarin, al doe ik het graag, veel tijd is gaan zitten. Mijn conclusie is gebaseerd op alle bovenstaande gegevens en zoals ik deze persoonlijk interpreteer. Al ben ik sinds 2017 actief in de cryptomarkt, ik beschouw mezelf nog altijd als beginnende investeerder die elke dag iets nieuws leert.

Exacte prijsvoorspellingen zijn (voor mij) onmogelijk en dat ga dan ook niet doen. Wel verwacht ik dat er tussen vandaag en 1 augustus nog een uitschieter omhoog gaat zijn. Of dit ook echt zo zal zijn, en of dit een nieuw record wordt, zullen we samen moeten ontdekken.

Het belangrijkste advies dat ik aan jou, lezer, wil meegeven, is om rustig verder te gaan met je eigen onderzoek, door zelf analyses te doen en andermans onderzoeken en ideeën te naast elkaar te houden. Baseer jouw investeringen nooit op één bron en wanneer je in een altcoin als Helium investeert, verdiep je dan ook in de koers van Bitcoin, want deze blijft leidend voor het verloop van andere munten.

Heb je zelf een analyse gedaan die je graag wilt delen, laat een berichtje achter in de comments of op het forum. Dat vinden we niet alleen leuk, maar zo kunnen we elkaar ook wijzer maken.

De komende weken gaan we de koers nauwlettend in de gaten houden en proberen patronen te herkennen die andere cryptovaluta ook ondervonden hebben. Houd de site in de gaten voor als er een nieuwe analyse is of meld je aan voor de nieuwsbrief!


(Excuses voor enige spel- en grammaticafouten. Ik wilde dit bericht graag afmaken op 1 juli, maar het is nét 12 uur geweest en de caffeine is duidelijk uitgewerkt)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *